Bez kategorii

Scenariusz zajęć kulinarnych

Temat : „Wiosenna sałatka”.

Cele:  

 -rozwijanie motoryki małej,

-promowanie zdrowego stylu życia,

-rozwijanie samodzielności,

 -integracja rodziny,

Środki : miska, łyżka, garnek, deska do krojenia,  nóż mały, nóż duży, sitko, fartuch kuchenny.

Produkty: 4 ziemniaki, 4 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, kawałek pora, 1 jabłko, puszka kukurydzy, majonez, sól, pieprz.

Przebieg zajęć:

Dziecko zakłada fartuch, przygotowuje sobie stanowisko pracy (wyciąga środki potrzebne do zrobienia sałatki). Myje ręce, a następnie warzywa pod bieżącą wodą, wkłada ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler do garnka, zalewa zimną wodą i podaje rodzicowi, aby ugotował i ostudził warzywa.

Dziecko z pomocą rodzica otwiera puszkę kukurydzy, odcedza ją na sitku i wsypuje kukurydzę do miski. Następnie myje jabłko i por pod bieżącą wodą, obiera jabłko ze skórki i kroi je w drobną kostkę i wrzuca do miski, kroi także por w drobną kostkę i też wrzuca do miski.

Dziecko obiera ugotowane i ostudzone wcześniej warzywa  ze skórki, kroi w drobną kostkę i wrzuca do miski. Dziecko z pomocą rodzica doprawia solą, pieprzem i majonezem sałatkę. Miesza ją, próbuje i odkłada miskę do lodówki.

Dziecko sprząta z rodzicem stanowisko pracy, myje deskę, garnek , myje blat  i ściąga fartuch kuchenny.

Po lekkim schłodzeniu w lodówce sałatka jest gotowa do spożycia.

Smacznego

Related posts

Skip to content

Strona SOSW w Kluczborku wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka).


Szanowni Beneficjenci Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Marii Konopnickiej
w Kluczborku

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane w skrócie RODO).

Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close