Scenariusz zajęć kulinarnych
Temat : „Wiosenna sałatka”.
Cele:
-rozwijanie motoryki małej,
-promowanie zdrowego stylu życia,
-rozwijanie samodzielności,
-integracja rodziny,
Środki : miska, łyżka, garnek, deska do krojenia, nóż mały, nóż duży, sitko, fartuch kuchenny.
Produkty: 4 ziemniaki, 4 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, kawałek pora, 1 jabłko, puszka kukurydzy, majonez, sól, pieprz.
Przebieg zajęć:
Dziecko zakłada fartuch, przygotowuje sobie stanowisko pracy (wyciąga środki potrzebne do zrobienia sałatki). Myje ręce, a następnie warzywa pod bieżącą wodą, wkłada ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler do garnka, zalewa zimną wodą i podaje rodzicowi, aby ugotował i ostudził warzywa.
Dziecko z pomocą rodzica otwiera puszkę kukurydzy, odcedza ją na sitku i wsypuje kukurydzę do miski. Następnie myje jabłko i por pod bieżącą wodą, obiera jabłko ze skórki i kroi je w drobną kostkę i wrzuca do miski, kroi także por w drobną kostkę i też wrzuca do miski.
Dziecko obiera ugotowane i ostudzone wcześniej warzywa ze skórki, kroi w drobną kostkę i wrzuca do miski. Dziecko z pomocą rodzica doprawia solą, pieprzem i majonezem sałatkę. Miesza ją, próbuje i odkłada miskę do lodówki.
Dziecko sprząta z rodzicem stanowisko pracy, myje deskę, garnek , myje blat i ściąga fartuch kuchenny.
Po lekkim schłodzeniu w lodówce sałatka jest gotowa do spożycia.
Smacznego