Bez kategorii

Temat: Wybuch wulkanu.

Cel ogólny:

Rozbudzenie ciekawości otaczającego świata.

Cele szczegółowe:

 Nauczenie dzieci prowadzenia obserwacji.

 Wyciągnięcie wniosków z doświadczeń i eksperymentów.

Potrzebne materiały:

  • Woda.
  • Soda oczyszczana.
  • Ocet.
  • Łyżka.
  • 2 szklanki lub 2 kubeczki (mogą być plastikowe).
  • Talerz lub taca.
  • Folia aluminiowa.
  • Trochę taśmy przeźroczystej.

Sposób wykonania:

Możecie do zabawy poprosić rodziców.Na pewno z chęcią się do Was przyłączą.

A oto krok po kroku sposób wykonania:

  • Na środku talerza lub tacy ustawcie szklankę lub kubeczek.
  • Wsypcie do szklanki 1 łyżeczkę sody .
  • Następnie wlejcie wodę –około 2 łyżek.
  • Za pomocą łyżki dokładnie wymieszajcie wodę z sodą.
  • Poproście rodziców by oderwali  z rolki tyle folii aluminiowej by wystarczała, aby całkowicie pokryć talerz wraz ze szklanką.
  • Teraz z pomocą rodziców lub samodzielnie owińcie tą folią talerz ze szklanką.
  • Wytnijcie na środku folii niedużą dziurę. Na pewno pamiętacie by zachować ostrożność gdy
  • używacie nożyczek.
  • A teraz nalejcie 2 łyżki octu do osobnego kubeczka.
    Wlejcie jednym ruchem ocet z kubeczka do wyciętej dziury w folii.
  • Zobaczcie jaki piękny wybuch lawy!Na pewno Wam się udał ten eksperyment.

Jeśli chcecie wiedzieć jak to się dzieje to muszę tutaj podać parę chemicznych nazw.

Powstała piana to bąble napełnione dwutlenkiem węgla, który powstał z reakcji octu (kwasu) z sodą oczyszczaną (zasada).

Gratuluję, możecie się śmiało nazwać młodymi badaczami.

Related posts

Skip to content

Strona SOSW w Kluczborku wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka).


Szanowni Beneficjenci Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Marii Konopnickiej
w Kluczborku

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane w skrócie RODO).

Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close