Temat: „Witaminy mają moc” – robimy sok owocowo – warzywny w blenderze – zaj. kulinarne
Cele:
– nabywanie umiejętności życiowych
– dostarczenie witamin,
– promowanie zdrowego stylu życia,
– rozwijanie motoryki małej,
– integracja najbliższej rodziny,
Środki: fartuch kuchenny, deski do krojenia, noże, miska na obrane owoce, blender, szklanki, łyżka.
Produkty: 8 marchewek, 6 jabłek, 2 pomarańcze, 2 kiwi.
Przebieg zajęć:
Dziecko zakłada fartuch kuchenny i przygotowuje sobie stanowisko pracy(wyciąga środki potrzebne do zrobienia soku). Dziecko razem z domownikami, rodzicem lub rodzeństwem myje wszystkie owoce i warzywa, i obiera ze skórek.
Następnie kroi jabłka w ćwiartki i usuwa gniazda nasienne, marchewki kroi w kostkę, pomarańcze dzieli na cząstki i usuwa pestki, kiwi kroi na mniejsze części.
Wszystkie pokrojone owoce i warzywa dziecko wkłada do blendera i przy pomocy rodzica uruchamia go.
Owoce miksuje do momentu uzyskania jednolitej masy.Może chwilowo przerwać pracę blendera, wyłączyć go, otworzyć pokrywę i spróbować konsystencję soku łyżeczką.
Jeśli sok jest dobry i wszystko zostało zmiksowane to może z pomocą rodzica porozlewać sok do szklanek, a jeśli jeszcze nie to ponownie zamyka pokrywę blendera, uruchamia go i miksuje, aż wszystkie produkty będą jednolitą konsystencją.
Gotowy sok najlepiej wypić od razu świeży, resztę soku przechowujemy w lodówce jednak nie dłużej niż 1 dzień. Smacznego.
Dziecko po skończonych zajęciach sprząta wraz z rodzicem stanowisko pracy.