Jesienna surówka z warzyw i owoców.
Cel ogólny:
Stymulacja zmysłu: dotyku, smaku, węchu, wzroku.
Cele szczegółowe:
Nauka samodzielności i planowania poszczególnych czynności.
Edukacja w zakresie zdrowego odżywiania.
Potrzebne składniki i przedmioty:
Kiszona kapusta – jest to przepis na około 3 szklanki .
Jabłko – 1 sztuka.
Marchewka – 1 sztuka.
Cebula – 1 sztuka.
Natka pietruszki.
Cukier – 1-2 łyżeczki.
Pieprz – do smaku.
Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki stołowe.
Tarka do warzyw.
Miska.
Łyżka.
Talerz lub półmisek.
Przygotowanie:
Zanim przystąpicie do wykonania tej pysznej i zdrowej surówki pamiętajcie o dokładnym umyciu rąk. Surówka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, jest też bardzo smaczna. Poza tym zwiększa odporność co jest szczególnie ważne w okresie jesiennym. Dlatego jestem pewna, że z łatwością sobie poradzicie w tym zadaniu. Zaczynamy?
- Kiszoną kapustę lekko odciskacie z soku.
- Teraz zadanie dla Waszych rodziców: poproście ,żeby drobno ją poszatkowali lub posiekali nożem.
- Marchewkę i jabłko dokładnie myjecie, obieracie ze skórki(kolejny raz z pomocą rodziców) i ścieracie na tarce o drobnych oczkach.Pamiętajcie,że tarka też ma ostrza więc bardzo uważajcie by się nie skaleczyć.
- Cebulę obieracie z łupin.
- Rodzice kroją cebulę w malutką kostkę. Niestety przy krojeniu cebuli trochę poleci łez…..
- Jabłko myjecie, obieracie ze skórki i ścieracie na tarce o dużych oczkach.
- Wszystkie składniki delikatnie ze sobą łączycie, posypujecie cukrem i pieprzem, skrapiacie oliwą z oliwek i dokładnie całość mieszacie.
- Gotową surówkę układacie na talerzu lub półmisku.
- Posypujecie posiekaną natką pietruszki(którą także pomogą Wam pokroić rodzice) .
Surówkę możecie przyrządzić z majonezem, zamiast oliwy z oliwek i w ten sposób uzyskać smaczny dodatek do pieczywa. Jestem pewna, że świetnie sobie poradziliście z tym zadaniem.
Życzę Wam smacznego .