Zajęcia kulinarne – „Łowiczanki”, „Górale”
Przyrządzanie potraw sprawia wiele przyjemności i może być wspaniałą zabawą. „Łowiczanki” i „Górale” pod opieką pań Kaś ochoczo zabrali się do kucharzenia również w tym roku. Dla dzieci jest to pełna niespodzianek podróż, podczas której poznają zdrowe jak każdego roku smakołyki i potrawy. Każde dziecko ma okazję własnoręcznie kroić, trzeć, mieszać i oczywiście degustować potrawy. Dzieci poznają tajniki kuchni oraz zasady dobrych obyczajów przy stole. Zajęcia rozwijają postawy twórcze, uczą współpracy, samodzielności, posługiwania się sprzętem kuchennym, zasad bezpieczeństwa podczas zajęć, przyczyniając się do pełniejszego rozwoju osobowości dziecka.
Tu również poznajemy kolory, smaki, zapachy, struktury. Wykonaliśmy już ciasto dyniowe, szejki owocowe oraz orzechowe kulki bez pieczenia.
Opracowała: Katarzyna Chwiłka