Branżowa Szkoła I Stopnia klasa 1a, 1b -Technologia prac w obiektach hotelarskich
Temat: Elementy kodeksu etyki hotelarza – Grupa relacji „Personel – personel” oraz inne relacje w hotelu.
Zapoznaj się z materiałami: (znajdziesz je też na stronie 45 i 46 w czerwonym podręczniku) oraz z prezentacji z poprzedniej lekcji
IV. Grupa relacji „Personel – personel”
- Życzliwe współdziałanie w gronie pracowniczym dla polepszenia atmosfery
- Unikanie rozpowszechniania negatywnych informacji o współpracownikach
- W dążeniu do osiągnięcia kolejnych stopni w karierze zawodowej zachowywać wszelkie formy „fair play”
- Zachowywać w pamięci naczelną zasadę : odpowiedzialność za rozwój firmy i opinię o usługach w niej prowadzonych
- Dla dobra obiektu, sugestie fachowe współpracowników traktować jak polecenie służbowe
- Wykazywać tolerancję względem osób o innej kulturze, pochodzeniu, wieku, o niższym statusie społecznym
- Wzajemne udzielanie pomocy zawodowej
- W ocenach pracy współpracowników kierować się własnym rozumem, dobrą wolą, sumieniem i obiektywizmem
- Traktować moralność jako korzyść wzajemną
V. Grupa relacji „Management – management”
VI. Grupa relacji „Hotel – współpracownicy zewnętrzni”
(zaopatrzenie, wyposażenie, biura podróży, itp.)
VII. Grupa relacji „Hotel a konkurencja”
VIII. Grupa relacji „Hotel – władze branżowe”
IX. Grupa relacji „Hotelarz a instytucje z otoczenia Hotelarskiego
X. Grupa
relacji „Hotel a środowisko naturalne” (tym zajmiemy się na
następnej lekcji)
wykonaj ćwiczenie 6 ze strony 35 (czerwone ćwiczenia)
odpowiedzi wyślij: beatarokitawronowska@wp.pl – kl. 1a BS i jolanta.jyz@interia.pl – kl. 1 b BS