Klasa 2 BSI

Branżowa Szkoła I Stopnia klasa 2 – Biologia

Temat: Znaczenie, budowa i rola narządów zmysłów słuchu, równowagi, smaku, węchu i dotyku.

Link do e-podręcznika:

https://epodreczniki.pl/a/inne-zmysly-tez-sa-wazne/DzbCn316

Zmysły smaku i  powonienia służą do odbierania bodźców chemicznych. Dzięki nim jesteśmy w stanie ocenić czy dana potrawa nadaje się do zjedzenia. Dzięki dotykowi zaś wiemy, że dotykamy jakiej powierzchni i potrafimy rozpoznać jej strukturę.

                Zmysł powonienia znajduje się w jamie nosowej, a receptorami odbierającymi zapachy są komórki węchowe. Zmysł powonienia wraz ze zmysłem smaku nawzajem się uzupełniają. Gdy mamy katar i komórki węchowe nie odbierają zapachów to zmysł smaku również nas zawodzi i odnosimy wrażenie, że smaki potraw które znamy są inne.

                Zmysł smaku znajduje się na języku, a receptory smaku (komórki smakowe) umiejscowione są w kubkach smakowych. Każda komórka smakowa rozpoznaje tylko jeden smak. Jest pięć podstawowych smaków: gorzki, słony, słodki, kwaśny i umami. Pozostałe smaki to kombinacja tych pięciu podstawowych.

                Zmysł dotyku inaczej zwany też zmysłem czucia, znajduje się w skórze. W skórze są receptory – komórki, które reagują na dotyk, temperaturę, ucisk i ból.

Dźwięki możemy rejestrować dzięki zmysłowi słuchu. Narządem słuchu są uczy, które równocześnie są zmysłem równowagi. Uszy rejestrują położenie ciała w przestrzeni. Zmysł słuchu pozwala nam określić rodzaj dźwięku i kierunek, z którego on dociera.

Zadanie do zeszytu.

Przerysuj do zeszytu i uzupełnij tabelkę na podstawie treści lekcji.

Rodzaj zmysłu Miejsce występowania Funkcja
Zmysł powonienia    
Zmysł smaku        
Zmysł dotyku       
Zmysł słuchu    
Zmysł równowagi    

Related posts

Skip to content