Szkoła Podstawowa klasa 5-6 b – Technika
Temat: Zdrowie na talerzu. Dlaczego pożywienie powinno być zróżnicowane?
Rodzaje i funkcje składników odżywczych.
O stanie zdrowia człowieka w największym stopniu decyduje to, jakie pokarmy spożywa. Właściwa dieta powinna dostarczać odpowiedniej liczby kalorii oraz składać się z różnorodnych grup produktów. Dzięki bogatemu urozmaiconemu jadłospisowi organizm prawidłowo funkcjonuje i się rozwija. Kiedy jemy zróżnicowane posiłki, dostarczamy organizmowi niezbędnych substancji, zwanych składnikami odżywczymi.Pełnią one ważne funkcje.
Skąd czerpiemy energię i jak możemy ją spożytkować?
Człowiek potrzebuje do życia energii, którą czerpie ze spożywanego pokarmu. Jeżeli jest ona dostarczona w odpowiedniej ilości, można utrzymać stałą, właściwą masę ciała. Zapotrzebowanie energetyczne, czyli liczba kalorii, jaką należy zapewnić organizmowi w ciągu doby, zależy od wielu czynników. Należą do nich: wiek, płeć, masa ciała oraz aktywność fizyczna danej osoby. Chłopcy w wieku 10-12 lat przy niewielkim wysiłku fizycznym potrzebują około 2000 kilokalorii (kcal) na dobę, a przy większym wysiłku – 2200 kcal.
Tabela przedstawia kaloryczność niektórych produktów spożywczych oraz czas, który należy poświęcić na aktywność fizyczną, aby te kalorie spalić.
– Ile czasu trzeba jeździć na rowerze, aby spalić kalorie zawarte w jednym batoniku?
Zadanie
Wybierz właściwe dokończenie każdego zdania.
1.Głównym źródłem białek są:
A. mleko i jego przetwory.
B. makarony, ziemniaki i pieczywo.
C. warzywa, oliwa i masło.
2.Najwięcej energii dostarczają człowiekowi
A. witaminy i składniki mineralne.
B. węglowodany i tłuszcze.
C. tłuszcze i białka.