Scenariusz z cyklu: Łowiczanka z mama i tatą w domu – zabawy podczas codziennych czynności domowych
Temat: Kolory i smaki w kuchni.
Cele ogólne:
– rozwijanie w dziecku ufności we własne możliwości,
– wzmacnianie tendencji do rozwiązywania trudności w oparciu o to, co dziecko już wie i potrafi,
– motywowanie, by dziecko podejmowało coraz ambitniejsze, ale leżące w granicach jego możliwości zadania;
Cele szczegółowe:
Dziecko:
– odczuwa radość ze wspólnej zabawy,
– uczy się pracy samodzielnej i współpracy,
– ćwiczy umiejętność spostrzegawczości, uwagi i koncentracji,
– rozpoznaje owoce i warzywa za pomocą zmysłu smaku i dotyku;
– utrwala umiejętność znajomości kolorów;
Środki dydaktyczne:
- owoce i warzywa dostępne w domu,
- chustka do zawiązania oczu,
- kredki;
- Przebieg zajęć
1. Przygotowujemy w domu różne owoce i warzywa. Dokładnie myjemy i kroimy po kawałeczku marchewki, rzodkiewki, cebuli, pomidora, ogórka, ogórka kiszonego, buraka, cytryny, banana, jabłka, pomarańczy – wszystkiego, co nadaje się do posmakowania. Resztę zostawiamy na stole.
Zawiązujemy dziecku oczy, niech spróbuje kawałeczek tego, co mu podamy na widelcu do buzi. Po odwiązaniu oczu niech pokaże, które to warzywo, owoc. Nazwie, jeśli potrafi. Niech powie, jaki to kolor. Zapytajmy gdzie jeszcze jest ten kolor w otoczeniu. Mogą również przydać się kredki.
Dziecko może pokazać kolor kredki. Na przykład ściany są żółte, jak cytryna. Kwiatek czerwony jak burak i tak można się bawić bez końca. Usta mamy są czerwone.
Życzymy smacznej zabawy