Klasa 1a BSI

Branżowa Szkoła I Stopnia 1a – Prace pomocnicze w otoczeniu obiektu hotelarskiego

Temat: Kompostowanie, kompost. W jaki sposób zrobić kompost?

Zapoznaj się z materiałami:

Co to jest kompostowanie?

Kompostowanie to metoda produkcji wartościowego nawozu organicznego – kompostu. Odpady organiczne są przetwarzane w czasie kompostowania przez rozmaite mikroorganizmy do postaci prostych związków, które mogą wzbogacać glebę pod uprawę roślin.

Jakie płyną korzyści z wytwarzania kompostu?

1.Kompostowanie pozwala przetworzyć około 20-30% wytwarzanych przez nas odpadów.

2.Kompostowanie dostarcza bardzo dobrego i taniego nawozu organicznego, który wzbogaca glebę w próchnicę dzięki czemu ziemia staje się pulchna, przewiewna i zatrzymuje wodę.

3.Kompost nadaje się do wszystkich roślin nie można nim „przenawozić” i zaszkodzić roślinom.

4.Ponowne wykorzystanie odpadów organicznych pozwala zapobiec rabunkowej eksploatacji naturalnych zasobów próchnicy i torfu.

Jak zrobić kompostownik?

Kompostować można w specjalnym kompostowniku przydomowym (do nabycia w sklepie ogrodniczym, można go też wykonać samemu), jak też w otwartej pryzmie w ogrodzie.

Przykładowe kompostowniki


Co można kompostować?

Odpadki ogrodowe:

1.Skoszona trawa powinna być układana w kompostowniku cienkimi warstwami; ściętą trawę kompostujemy dopiero po jej zwiędnięciu czy wysuszeniu zapobiega to gniciu i wydzielaniu się niemiłego zapachu.

2.Liście złożone w większej ilości zbijają się i tworzą w kompostowniku nieprzepuszczalną warstwę; nie może ich być za dużo i powinno się je przemieszać z innymi odpadami, np. skoszoną trawą. Lepiej kompostować wymieszane liście różnych gatunków, ponieważ niektóre zawierają dużo garbników i powoli się rozkładają (np. dąb, kasztanowiec).

3.Gałęzie drzew i krzewów: powinny być pocięte, potrzebne są do wyłożenia dna kompostownika w celu zapewnienia przewietrzania; rozkładają się dłużej niż niezdrewniałe części roślin.

4.Chwasty, resztki warzyw i owoców, łęty; nie mogą być wilgotne, zarażone chorobami roślin; dobrze jest je wymieszać z suchszymi odpadami, porażone przez choroby należy spalić, dodać do kompostu popiół.

5.Kora drzew: nie wolno wkładać jej do kompostownika za dużo, powinna być rozdrobniona i namoczona w wodzie.

6.Słoma i siano: najlepiej drobno pocięte, utrzymują wilgotność w kopcu oraz zapewniają dostęp powietrza do wewnątrz; trzeba je kompostować z bogatymi w azot resztkami roślinnymi z ogrodu, z kuchni używając jako tzw. „posypki”.

Odpadki kuchenne:

1.Resztki warzyw i owoców: należy je mieszać z bardziej suchymi odpadami.

2.Suche pieczywo: nie powinno być bardzo spleśniałe.

3.Skorupki jaj: dłużej się rozkładają; można je zgnieść, żeby przyspieszyć rozkład.

4.Wytłaczanki papierowe po jajach: rozdrobnić na małe fragmenty.

5.Fusy po kawie (ale bez filtrów z ekspresu) i herbacie (ale nie w opakowaniach ekspresowych).

Inne:

1.Papier: pocięty na drobne kawałki należy namoczyć w wodzie lub gnojówce roślinnej. Nie należy jednak przeznaczać na kompost papieru kredowego, z ilustracjami, zawierającego dodatkowo chemikalia; trochę papieru gazetowego nie zaszkodzi, ale trzeba go rozdrobnić.

2.Trociny: najpierw zalewa się wodą lub gnojówką roślinną albo bydlęcą, a następnie miesza się z innymi odpadami roślinnymi bogatymi w azot.

i prezentacja

https://www.interseroh.pl/fileadmin/user_upload/Biznes_Hotel_zmniejszenie.pdf

wykonaj notatkę do zeszytu

w razie pytań jesteśmy do Waszej dyspozycji – jolanta.jyz@interia.pl – kl 1a BSI

Related posts

Skip to content