Branżowa Szkoła I Stopnia 1a – Prace pomocnicze w otoczeniu obiektu hotelarskiego
Temat: Kompostowanie, kompost. W jaki sposób zrobić kompost?
Zapoznaj się z materiałami:
Co to jest kompostowanie?
Kompostowanie to metoda produkcji wartościowego nawozu organicznego – kompostu. Odpady organiczne są przetwarzane w czasie kompostowania przez rozmaite mikroorganizmy do postaci prostych związków, które mogą wzbogacać glebę pod uprawę roślin.
Jakie płyną korzyści z wytwarzania kompostu?
1.Kompostowanie pozwala przetworzyć około 20-30% wytwarzanych przez nas odpadów.
2.Kompostowanie dostarcza bardzo dobrego i taniego nawozu organicznego, który wzbogaca glebę w próchnicę dzięki czemu ziemia staje się pulchna, przewiewna i zatrzymuje wodę.
3.Kompost nadaje się do wszystkich roślin nie można nim „przenawozić” i zaszkodzić roślinom.
4.Ponowne wykorzystanie odpadów organicznych pozwala zapobiec rabunkowej eksploatacji naturalnych zasobów próchnicy i torfu.
Jak zrobić kompostownik?
Kompostować można w specjalnym kompostowniku przydomowym (do nabycia w sklepie ogrodniczym, można go też wykonać samemu), jak też w otwartej pryzmie w ogrodzie.
Przykładowe kompostowniki
Co można kompostować?
Odpadki ogrodowe:
1.Skoszona trawa powinna być układana w kompostowniku cienkimi warstwami; ściętą trawę kompostujemy dopiero po jej zwiędnięciu czy wysuszeniu zapobiega to gniciu i wydzielaniu się niemiłego zapachu.
2.Liście złożone w większej ilości zbijają się i tworzą w kompostowniku nieprzepuszczalną warstwę; nie może ich być za dużo i powinno się je przemieszać z innymi odpadami, np. skoszoną trawą. Lepiej kompostować wymieszane liście różnych gatunków, ponieważ niektóre zawierają dużo garbników i powoli się rozkładają (np. dąb, kasztanowiec).
3.Gałęzie drzew i krzewów: powinny być pocięte, potrzebne są do wyłożenia dna kompostownika w celu zapewnienia przewietrzania; rozkładają się dłużej niż niezdrewniałe części roślin.
4.Chwasty, resztki warzyw i owoców, łęty; nie mogą być wilgotne, zarażone chorobami roślin; dobrze jest je wymieszać z suchszymi odpadami, porażone przez choroby należy spalić, dodać do kompostu popiół.
5.Kora drzew: nie wolno wkładać jej do kompostownika za dużo, powinna być rozdrobniona i namoczona w wodzie.
6.Słoma i siano: najlepiej drobno pocięte, utrzymują wilgotność w kopcu oraz zapewniają dostęp powietrza do wewnątrz; trzeba je kompostować z bogatymi w azot resztkami roślinnymi z ogrodu, z kuchni używając jako tzw. „posypki”.
Odpadki kuchenne:
1.Resztki warzyw i owoców: należy je mieszać z bardziej suchymi odpadami.
2.Suche pieczywo: nie powinno być bardzo spleśniałe.
3.Skorupki jaj: dłużej się rozkładają; można je zgnieść, żeby przyspieszyć rozkład.
4.Wytłaczanki papierowe po jajach: rozdrobnić na małe fragmenty.
5.Fusy po kawie (ale bez filtrów z ekspresu) i herbacie (ale nie w opakowaniach ekspresowych).
Inne:
1.Papier: pocięty na drobne kawałki należy namoczyć w wodzie lub gnojówce roślinnej. Nie należy jednak przeznaczać na kompost papieru kredowego, z ilustracjami, zawierającego dodatkowo chemikalia; trochę papieru gazetowego nie zaszkodzi, ale trzeba go rozdrobnić.
2.Trociny: najpierw zalewa się wodą lub gnojówką roślinną albo bydlęcą, a następnie miesza się z innymi odpadami roślinnymi bogatymi w azot.
i prezentacja
https://www.interseroh.pl/fileadmin/user_upload/Biznes_Hotel_zmniejszenie.pdf
wykonaj notatkę do zeszytu
w razie pytań jesteśmy do Waszej dyspozycji – jolanta.jyz@interia.pl – kl 1a BSI