Branżowa szkoła I stopnia klasa 1a, 1b – Prace pomocnicze w otoczeniu obiektu hotelarskiego
Temat: Środki stosowane do utrzymania czystości wokół obiektu hotelarskiego.
Zapoznaj się z materiałami:
Mianem branży HoReCa przyjęło się określać przedsiębiorstwa usługowe z sektorów hotelarskiego, restauracyjnego i kawiarnianego.
Wykorzystywane w hotelach, restauracjach i kawiarniach wyroby chemiczne powinny być wyjątkowo skuteczne w czyszczeniu i dezynfekcji, z drugiej zaś – nie czynić użytkownikom czyszczonych sprzętów (ani samemu wyposażeniu) krzywdy. Dlatego powinny być przebadane, atestowane i dopuszczone do sprzedaży przez PZH.
Ponadto dobrze jest, by środki czystości były łatwe w transporcie i aplikacji, wydajne, działały szybko, a niekiedy pozostawiały po sobie przyjemny zapach. Wśród wymogów duże znaczenie ma zwłaszcza łatwość zastosowania: hotelowa ekipa sprzątająca ma zazwyczaj niewiele czasu na przystosowanie pokoju do ponownego użytku, stąd stosowane przez nią środki czystości często są w formie koncentratu, nie wymagają spłukiwania i nierzadko mają uniwersalne zastosowanie, są więc zwykle używane na powierzchniach o zbliżonym charakterze.
Do środków chemicznych stosowanych podczas utrzymania czystości wokół obiektu
noclegowego należą:
a) środki dezynfekcyjne
b) środki pielęgnujące
c) dyspergenty
d) środki do mycia
gruntowego.
Do zeszytu przedmiotowego wykonaj notatkę – napisz jakie muszą być środki do utrzymania czystości w hotelu, czym powinny się charakteryzować
Zdjęcia wykonanych notatek proszę o przesłanie na adres email:
beatarokitawronowska@wp.pl – kl. 1a i b BS lub messenger
w razie pytań jestem do Waszej dyspozycji