Klasa 1a BSI Klasa 1b BSI

Branżowa szkoła I stopnia klasa 1a, 1b – Prace pomocnicze w otoczeniu obiektu hotelarskiego

Temat: Środki stosowane do utrzymania  czystości wokół obiektu hotelarskiego.

Zapoznaj się z materiałami:

            Mianem branży HoReCa przyjęło się określać przedsiębiorstwa usługowe z sektorów hotelarskiego, restauracyjnego i kawiarnianego.

Wykorzystywane w hotelach, restauracjach i kawiarniach wyroby chemiczne powinny być wyjątkowo skuteczne w czyszczeniu i dezynfekcji, z drugiej zaś – nie czynić użytkownikom czyszczonych sprzętów (ani samemu wyposażeniu) krzywdy. Dlatego powinny być przebadane, atestowane i dopuszczone do sprzedaży przez PZH.

            Ponadto dobrze jest, by środki czystości były łatwe w transporcie i aplikacji, wydajne, działały szybko, a niekiedy pozostawiały po sobie przyjemny zapach. Wśród wymogów duże znaczenie ma zwłaszcza łatwość zastosowania: hotelowa ekipa sprzątająca ma zazwyczaj niewiele czasu na przystosowanie pokoju do ponownego użytku, stąd stosowane przez nią środki czystości często są w formie koncentratu, nie wymagają spłukiwania i nierzadko mają uniwersalne zastosowanie, są więc zwykle używane na powierzchniach o zbliżonym charakterze.


Do środków chemicznych stosowanych podczas utrzymania czystości wokół obiektu noclegowego należą:

a) środki dezynfekcyjne

b) środki pielęgnujące

c) dyspergenty

d) środki do mycia gruntowego.

            Do zeszytu przedmiotowego wykonaj notatkę – napisz jakie muszą być środki do utrzymania czystości w hotelu, czym powinny się charakteryzować

Zdjęcia wykonanych notatek proszę o przesłanie na  adres email:

beatarokitawronowska@wp.pl  – kl. 1a i b BS  lub messenger

w razie pytań jestem do Waszej dyspozycji

Related posts

Leave a Comment

Skip to content