Klasa 1b BSI

Branżowa Szkoła I Stopnia klasa 1b – Biologia

Temat: Czynniki wpływające na aktywność enzymów.

Aby enzymy mogły prawidłowo funkcjonować muszą mieć ściśle do siebie dopasowane warunki, które razem muszą stworzyć warunki optymalne. Enzymy są białkami, a na ich aktywność (modyfikację działania) ma wpływ wiele czynników np.:

– temperatura

– pH

– obecność inhibitorów i aktywatorów.

Wraz ze wzrostem temperatury wzrasta szybkość reakcji, ale tylko do pewnego momentu. Po osiągnieciu temperatury optymalnej następuje spadek aktywności enzymu, który w wysokiej temperaturze ulega denaturacji – zniszczeniu.

Do osiągnięcia największej wydajności enzym musi mieć także optymalne pH. Dla każdego enzymu jest ono inne. Na przykład pepsyna w żołądku lubi silnie kwaśne środowisko (pH=2), podczas gdy inne enzymy w tym środowisku ulegają natychmiast zniszczeniu.

Aktywność enzymów może być specyficznie hamowana przez niektóre związki, które nazywamy inhibitorami. Dzielimy je na nieodwracalne i odwracalne. Gdy inhibitor połączy się słabym wiązaniem z enzymem to taką reakcję można odwrócić, gdy połączy się mocnym wiązaniem reakcji już nie można cofnąć. Trwale z enzymami łączą się np. toksyny lub trucizny.

Aktywatory to substancje, które zwiększają szybkość pracy enzymu są to np. jony metali lub pochodne witamin.

Zadanie

Na poniższych wykresach przedstawiono aktywność pewnego enzymu w zależności od pH i temperatury. Odczytaj z wykresów, przy jakich wartościach temperatury i pH enzym wykazuje największą aktywność.

Related posts

Skip to content