2018/2019

NIEPODLEGŁA MLEKIEM I MIODEM PŁYNĄCA – innowacja pedagogiczna

„Niepodległa mlekiem i miodem płynąca” – to tytuł innowacji pedagogicznej realizowanej od listopada do maja w klasach I-II-III Szkoły Przysposabiającej do Pracy. 

Inspiracją innowacji była 100 rocznica odzyskania przez Polskę Niepodległości. W ciekawy sposób powiązano rocznicę z szeroko pojętą edukacją regionalną.

Działania innowacyjne realizowane były podczas zajęć edukacyjnych i warsztatowych na terenie szkoły oraz w trakcie wycieczek w tematycznych blokach.

Pierwszy to ,,tradycje rękodzieła’’, uczniowie realizując ten blok tematyczny wykonali: kalendarz z wykorzystaniem motywów haftów opolskich, podłaźniki – tradycyjne elementy dekoracyjne wiejskich chałup, karty okazjonalne z motywami ludowymi, pisanki, palmy wielkanocne, zające wielkanocne z drewna i włóczki.

W drugim bloku tematycznym pod hasłem ,,pamięć przeszłości nadzieja jutra’’ aktywnie poznawali historię regionu. Podczas wycieczek w Kluczborku: ulicami miasta, do Miejskiej i Gminnej Biblioteki Publicznej, do Muzeum im. J. Dzierżona. Podczas wycieczek w Oleśnie: Muzeum Regionalnego, do Sanktuarium świętej Anny i po Żydowskim Cmentarzu 

Trzeci blok tematyczny pod hasłem ,,zatrzymane w kadrze’’, ukierunkowany był na poznawanie Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej z wykorzystaniem fotografii zamieszczonych na stronach internetowych oraz portalach społecznościowych. Uczniowie odszukiwali również miejsca, przedstawione na starych fotografiach samodzielnie fotografując je w teraźniejszości. Zorganizowany również był konkurs wiedzy o Kluczborku dla społeczności Ośrodka pod hasłem ,,Czy znasz swoje miasto”. 

,,W wirtualnej rzeczywistości’’, to hasło kolejnego czwartego bloku tematycznego. Internetowe spacery po okolicach Ziemi Kluczborskiej z mapą google cieszyły się wśród uczniów ogromnym zainteresowaniem.

Podczas realizacji piątego bloku tematycznego ,,Regionalne smaki’’ uczniowie przygotowywali tradycyjne potrawy na kulinarnych zajęciach warsztatowych.

Ostatni blok tematyczny ,,Dawne zawody’’ umożliwił aktywne poznanie garncarstwa jednego z najstarszych rzemiosł, podczas warsztatów rękodzielniczego wyrobu ceramicznych naczyń i przedmiotów codziennego użytku ze specjalistą z branży.

Innowacja dobiegła końca. Realizacja zadań cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród uczniów oraz nauczycieli, jej efekty pozostaną w postaci postaw uniwersalnych takich jak przywiązanie i szacunek do kraju i miejscowości, w której mieszkamy, do jego symboli oraz obyczajów i tradycji. 

Autorzy innowacji Beata Bryk, Grażyna Cisowska, Jolanta Jyż, Mariola Rymarz

Related posts

Skip to content