Szkoła podstawowa klasa 7-8 – Chemia
Temat: Sprawdzian wiadomości – białka, cukry, tłuszcze.
1.Podkreśl produkty, które zawierają białko zwierzęce:
Mleko ryby fasola groch kurczak chleb masło jaja
2. Pogrupuj i zapisz w tabelce tłuszcze: olej jadalny, słonina, tran, masło, margaryna, masło roślinne
Tłuszcze roślinne | Tłuszcze zwierzęce |
3. Wykreśl fałszywe zdania
Najważniejszy składnik organizmu człowieka to tłuszcz.
W skład białek wchodzi węgiel, wodór, tlen i azot.
Białko ścina się pod wpływem wody.
Wełna jest włóknem naturalnym.
4. Przyporządkuj wymienionym cukrom odpowiednie zastosowanie
Skrobia | Środek wzmacniający chorych |
Glukoza | Do produkcji papieru |
Sacharoza | Do produkcji krochmalu |
Celuloza | Do słodzenia kawy, herbaty |
5. Ułóż zdania z rozsypanek wyrazowych:
stanowi | dla | zagrożenie | stosowanie | środowiska. | Nadmierne | detergentów |
…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ograniczać | detergentów,aby | Należy | zużycie | zmniejszyć | zanieczyszczenie | środowiska. |
……………………………………………………………………………………………………………………….
Odpowiedzi wyślij na meila: smacznyb@wp.pl