Klasa VII-VIII

Szkoła podstawowa klasa 7-8 – Chemia

Temat: Sprawdzian wiadomości – białka, cukry, tłuszcze.

1.Podkreśl produkty, które zawierają białko zwierzęce:

Mleko ryby fasola groch kurczak chleb masło jaja

2. Pogrupuj i zapisz w tabelce tłuszcze: olej jadalny, słonina, tran, masło, margaryna,  masło roślinne

Tłuszcze roślinneTłuszcze zwierzęce
  
  
  
  

3. Wykreśl fałszywe zdania

Najważniejszy składnik organizmu człowieka to tłuszcz.

W skład białek wchodzi węgiel, wodór, tlen i azot.

Białko ścina się pod wpływem wody.

Wełna jest włóknem naturalnym.

4. Przyporządkuj wymienionym cukrom odpowiednie zastosowanie

Skrobia  Środek wzmacniający chorych
Glukoza  Do produkcji papieru
Sacharoza  Do produkcji krochmalu
Celuloza  Do słodzenia kawy, herbaty

5. Ułóż zdania z rozsypanek wyrazowych:

stanowidlazagrożeniestosowanieśrodowiska.Nadmiernedetergentów

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ograniczaćdetergentów,abyNależyzużyciezmniejszyćzanieczyszczenieśrodowiska.

……………………………………………………………………………………………………………………….

Odpowiedzi wyślij na meila: smacznyb@wp.pl

Related posts

Leave a Comment

Skip to content