Klasa 6a-7-8

Szkoła Podstawowa klasa 7 – Biologia

Temat: Znaczenie i budowa zmysłu powonienia, smaku i dotyku.

Zmysły smaku i  powonienia służą do odbierania bodźców chemicznych. Dzięki nim jesteśmy w stanie ocenić czy dana potrawa nadaje się do zjedzenia. Dzięki dotykowi zaś wiemy, że dotykamy jakiej powierzchni i potrafimy rozpoznać jej strukturę.

            Zmysł powonienia znajduje się w jamie nosowej, a receptorami odbierającymi zapachy są komórki węchowe. Zmysł powonienia wraz ze zmysłem smaku nawzajem się uzupełniają. Gdy mamy katar i komórki węchowe nie odbierają zapachów to zmysł smaku również nas zawodzi i odnosimy wrażenie, że smaki potraw które znamy są inne.

Zmysł smaku znajduje się na języku, a receptory smaku (komórki smakowe) umiejscowione są w kubkach smakowych. Każda komórka smakowa rozpoznaje tylko jeden smak. Jest pięć podstawowych smaków: gorzki, słony, słodki, kwaśny i umami. Pozostałe smaki to kombinacja tych pięciu podstawowych.

 Zmysł dotyku inaczej zwany też zmysłem czucia, znajduje się w skórze. W skórze są receptory – komórki, które reagują na dotyk, temperaturę, ucisk i ból. Są to receptory:

  • dotyku,
  • bólu,
  • ciepła,
  • zimna,
  • ucisku.

            Dzięki nim jesteśmy w stanie z zamkniętymi oczami rozpoznać przedmiot. Najsilniejszym receptorem w skórze jest receptor bólu. Dzięki nim organizm wie, że w wyniku kontaktu np. z ogniem należy cofnąć rękę. Receptory bólu pełnią więc rolę ochronną. Gdy komórki bólu zostaną tylko delikatnie pobudzone np. gdy na skórze usiądzie owad odbieramy tylko wrażenie swędzenia, a nie bólu.

Film pt. Piąty smak. Bohater filmu spróbuje wyjaśnić jaki jest smak umami.

Zadanie do zeszytu.

Przerysuj do zeszytu i uzupełnij tabelkę na podstawie treści lekcji.

Rodzaj zmysłu Miejsce występowania Funkcja
Zmysł powonienia    
Zmysł smaku    
Zmysł dotyku    

Related posts

Skip to content