Klasa 2 BSI Klasa 2a BSI

Branżowa Szkoła I Stopnia 2, 2a – Zajęcia praktyczne

Temat: Wykonywanie prac porządkowych terenów zielonych w zależności od pór roku i warunków atmosferycznych.

Zakres prac porządkowych w obrębie obiektu noclegowego jest uzależniony od wielu czynników: pory roku, stopnia eksploatacji przez gości czy pogody, jaka panuje w danym okresie. Biorąc pod uwagę powyższe prace porządkowe w otoczeniu, można podzielić na:

Codzienne

Utrzymanie porządku na terenie obiektu, na przynależnych obiektach, schodach, podjazdach poprzez takie czynności jak;

– zamiatanie

-mycie ciśnieniowe mocnych zabrudzeń na kostkach brukowych, schodach, chodnikach, podjazdach

-zbieranie śmieci i opróżnianie koszy na śmieci

– zamiatanie parkingów, dróg dojazdowych, schodów, podjazdów

* związane z usuwaniem skutków zimy:

– odśnieżanie terenu obiektu w szczególności parkingów, dróg dojazdowych, podjazdów
i chodników

– obsypywanie parkingów, dróg dojazdowych, podjazdów i chodników solą, piaskiem lub innymi środkami zabezpieczającymi przed poślizgnięciem

– odladzanie parkingów, dróg dojazdowych, podjazdów i chodników

Okresowe

– czyszczenie elewacji

– sprzątanie po remontach

– konserwacja zewnętrznych elementów drewnianych poprzez impregnację

– gruntowne czyszczenie kostki brukowej, podjazdów chodników, terenów przy basenach i innych zewnętrznych atrakcji poprzez mycie ciśnieniowe lub/także przy użyciu środków chemicznych

Pielęgnujące zieleń hotelową

– koszenie, grabienie, wywóz trawy

– grabienie i wywożenie liści

– przycinanie żywopłotów

– cięcie drzew i krzewów -prześwietlanie

– okopywanie krawężników ewentualne ich malowanie

– likwidacja kretowisk

Zadanie na ocenę!

Ćwiczenie 15 str. 39 (zielone ćwiczenia)

Jakie według Ciebie są najważniejsze czynności porządkowe wykonywane wokół obiektu hotelarskiego ( wymień 3 )

Related posts

Skip to content