Klasa 2 BSI Klasa 2a BSI

Branżowa Szkoła I Stopnia 2. 2a – Zajęcia praktyczne

Temat: Powtórzenie i utrwalenie wiadomości dotyczących przygotowania jednostki mieszkalnej i węzła higieniczno – sanitarnego na przyjęcie gości.

Rozpoczynając pracę pokojowa/pokojowy pobiera z magazynów wszystkie potrzebne środki i sprzęt do utrzymania czystości, a także pościel itp. Przygotowanie wcześniej wszystkich akcesoriów
i umieszczenie ich na wózku ułatwia pracę i skraca czas jej wykonania. Pokojowa/pokojowy nie musi za każdym razem chodzić do magazynku, wystarczy sięgnąć do wózka.

Procedurę przygotowania i rozładowania wózka znajdziecie w e – podręczniku w poniższym linku pkt.1.29-1.32:

https://ebook-24.edu.pl/kursy/mod/book/view.php?id=333&chapterid=1579

W skład wyposażenia pokojowej wchodzi wózek wyposażony w:

– środki ochrony osobistej:

– fartuch;

– czepek lub chusta na głowę;

– rękawiczki gumowe;

– podstawowe płyny do czyszczenia i dezynfekcji;

–  gąbki, ścierki i płaty skóry;

– wiadro, mop i wyciskarka;

– środki higieniczne i toaletowe stanowiące doposażenie łazienki;

–  worek na brudną bieliznę i ręczniki;

– worki foliowe do koszy;

–  odpowiednia ilość ręczników i bielizny pościelowej;

–  elementy doposażenia pokoju hotelowego (wody, szklanki, popielniczki, długopisy,

papier listowy, teczki reklamowe hotelu).

Przykłady przygotowanych wózków pokojowej znajdziecie w czerwonych podręcznikach na str.114

PROCEDURA SPRZĄTANIA POKOJU PO WYJEŹDZIE GOŚCIA

1. Zapukać 3 razy, wejść do pokoju, drzwi zostawić uchylone z wywieszką „maid in room”.

2. Odsłonić rolety, żaluzje, firany i otworzyć okno.

3. Sprawdzić czy gość nie pozostawił swoich rzeczy.

4. Sprawdzić wyposażenie pokoju.

5. Sprawdzić stan techniczny pokoju i zgłosić usterki /jeśli są/.

6. Opróżnić popielniczki i kosz na śmieci.

7. Zebrać naczynia i wystawić tace na zewnątrz pokoju.

8. Posłać łóżko /zdjąć brudną bieliznę i umieścić w worku na brudną bieliznę, wygładzić

ochraniacz na materac, położyć prześcieradło i podwinąć je na kantach, powlec kołdrę,

poduszkę i podgłówek, nakryć łóżko narzutą/.

9. Odkurzyć meble, lampy, obrazy itp.

10. Uzupełnić przybory dla gościa /materiały inf., igielnik, czyścik, woda, szklanki itp./ oraz

sprawdzić i uzupełnić minibar.

11. Umyć lub odkurzyć podłogę.

12. Zamknąć okno, ułożyć firany, żaluzje, rolety, ustawić klimatyzację.

13. Zgłosić pokój jako gotowy kierownikowi piętra.

Czerwony podręcznik str.119-120

PROCEDURA SPRZĄTANIA W.H.S. PO WYJEŹDZIE GOŚCIA

1. Pozbierać brudne ręczniki.

2. Opróżnić kosz na śmieci.

3. Włożyć środek czyszczący do muszli klozetowej /dezynfekcja/.

4. Wyczyścić glazurę, wannę, kabinę prysznicową, umywalkę i bidet w środku i na zewnątrz.

5. Odkurzyć na sucho punkty oświetleniowe.

6. Wyczyścić i wypolerować lustro i części metalowe.

7. Wyczyścić półkę na przybory toaletowe.

8. Wyczyścić ubikację w środku i na zewnątrz.

9. Wyłożyć czyste ręczniki.

10. Uzupełnić przybory toaletowe /galanteria łazienkowa – papier toaletowy, kubek, szampon,

mydełko, torbę higieniczną i in./.

11. Umyć podłogę.

Czerwony podręcznik str. 126

W zeszycie przedmiotowym wykonajcie notatkę dotycząca procedury przygotowania i rozładowania wózka hotelowego.

W ramach utrwalenia sobie wiedzy uzupełnijcie ćwiczenia czerwone na str. 58 -59 ćw.2 i 3 ćw.5 str.60 oraz ćw.7 str. 62. ( jeśli któreś ćw. Macie zrobione powtarzajcie sobie procedury znajdujące się w podręczniku i poniższej prezentacji)

Prezentacja

Zdjęcia ćw. Wyślijcie na poniższe adresy @ lub Messenger

Jolanta Jyż – jolanta.jyz@interia.pl

Beata Rokita – Wronowska – beatarokitawronowska@wp.pl

Related posts

Skip to content