Branżowa Szkoła I Stopnia 2. 2a – Zajęcia praktyczne
Temat: Powtórzenie i utrwalenie wiadomości dotyczących przygotowania jednostki mieszkalnej i węzła higieniczno – sanitarnego na przyjęcie gości.
Rozpoczynając pracę
pokojowa/pokojowy pobiera z magazynów wszystkie potrzebne środki i sprzęt do
utrzymania czystości, a także pościel itp. Przygotowanie wcześniej wszystkich
akcesoriów
i umieszczenie ich na wózku ułatwia pracę i skraca czas jej wykonania.
Pokojowa/pokojowy nie musi za każdym razem chodzić do magazynku, wystarczy
sięgnąć do wózka.
Procedurę przygotowania i rozładowania wózka znajdziecie w e – podręczniku w poniższym linku pkt.1.29-1.32:
https://ebook-24.edu.pl/kursy/mod/book/view.php?id=333&chapterid=1579
W skład wyposażenia pokojowej wchodzi wózek wyposażony w:
– środki ochrony osobistej:
– fartuch;
– czepek lub chusta na głowę;
– rękawiczki gumowe;
– podstawowe płyny do czyszczenia i dezynfekcji;
– gąbki, ścierki i płaty skóry;
– wiadro, mop i wyciskarka;
– środki higieniczne i toaletowe stanowiące doposażenie łazienki;
– worek na brudną bieliznę i ręczniki;
– worki foliowe do koszy;
– odpowiednia ilość ręczników i bielizny pościelowej;
– elementy doposażenia pokoju hotelowego (wody, szklanki, popielniczki, długopisy,
papier listowy, teczki reklamowe hotelu).
Przykłady przygotowanych wózków pokojowej znajdziecie w czerwonych podręcznikach na str.114
PROCEDURA SPRZĄTANIA POKOJU PO WYJEŹDZIE GOŚCIA
1. Zapukać 3 razy, wejść do pokoju, drzwi zostawić uchylone z wywieszką „maid in room”.
2. Odsłonić rolety, żaluzje, firany i otworzyć okno.
3. Sprawdzić czy gość nie pozostawił swoich rzeczy.
4. Sprawdzić wyposażenie pokoju.
5. Sprawdzić stan techniczny pokoju i zgłosić usterki /jeśli są/.
6. Opróżnić popielniczki i kosz na śmieci.
7. Zebrać naczynia i wystawić tace na zewnątrz pokoju.
8. Posłać łóżko /zdjąć brudną bieliznę i umieścić w worku na brudną bieliznę, wygładzić
ochraniacz na materac, położyć prześcieradło i podwinąć je na kantach, powlec kołdrę,
poduszkę i podgłówek, nakryć łóżko narzutą/.
9. Odkurzyć meble, lampy, obrazy itp.
10. Uzupełnić przybory dla gościa /materiały inf., igielnik, czyścik, woda, szklanki itp./ oraz
sprawdzić i uzupełnić minibar.
11. Umyć lub odkurzyć podłogę.
12. Zamknąć okno, ułożyć firany, żaluzje, rolety, ustawić klimatyzację.
13. Zgłosić pokój jako gotowy kierownikowi piętra.
Czerwony podręcznik str.119-120
PROCEDURA SPRZĄTANIA W.H.S. PO WYJEŹDZIE GOŚCIA
1. Pozbierać brudne ręczniki.
2. Opróżnić kosz na śmieci.
3. Włożyć środek czyszczący do muszli klozetowej /dezynfekcja/.
4. Wyczyścić glazurę, wannę, kabinę prysznicową, umywalkę i bidet w środku i na zewnątrz.
5. Odkurzyć na sucho punkty oświetleniowe.
6. Wyczyścić i wypolerować lustro i części metalowe.
7. Wyczyścić półkę na przybory toaletowe.
8. Wyczyścić ubikację w środku i na zewnątrz.
9. Wyłożyć czyste ręczniki.
10. Uzupełnić przybory toaletowe /galanteria łazienkowa – papier toaletowy, kubek, szampon,
mydełko, torbę higieniczną i in./.
11. Umyć podłogę.
Czerwony podręcznik str. 126
W zeszycie przedmiotowym wykonajcie notatkę dotycząca procedury przygotowania i rozładowania wózka hotelowego.
W ramach utrwalenia sobie wiedzy uzupełnijcie ćwiczenia czerwone na str. 58 -59 ćw.2 i 3 ćw.5 str.60 oraz ćw.7 str. 62. ( jeśli któreś ćw. Macie zrobione powtarzajcie sobie procedury znajdujące się w podręczniku i poniższej prezentacji)
Prezentacja
Zdjęcia ćw. Wyślijcie na poniższe adresy @ lub Messenger
Jolanta Jyż – jolanta.jyz@interia.pl
Beata Rokita – Wronowska – beatarokitawronowska@wp.pl