Klasa 1a BSI Klasa 1b BSI

Branżowa Szkoła I Stopnia klasa 1a, 1b – Zajęcia praktyczne

Temat: Powtórzenie i utrwalenie wiadomości dotyczących przygotowania jednostki mieszkalnej i węzła higieniczno – sanitarnego na przyjęcie gości.

Przed przystąpieniem do wykonywania obowiązków związanych z przygotowaniem jednostki mieszkalnej pracownik służby pięter musi przygotować sobie wózek.

W skład wyposażenia pokojowej wchodzi wózek wyposażony w:

– środki ochrony osobistej:

– fartuch;

– czepek lub chusta na głowę;

– rękawiczki gumowe;

– podstawowe płyny do czyszczenia i dezynfekcji;

–  gąbki, ścierki i płaty skóry;

– wiadro, mop i wyciskarka;

– środki higieniczne i toaletowe stanowiące doposażenie łazienki;

–  worek na brudną bieliznę i ręczniki;

– worki foliowe do koszy;

–  odpowiednia ilość ręczników i bielizny pościelowej;

–  elementy doposażenia pokoju hotelowego (wody, szklanki, popielniczki, długopisy,

papier listowy, teczki reklamowe hotelu).

Przykłady przygotowanych wózków pokojowej znajdziecie w czerwonych podręcznikach na str.114

PROCEDURA SPRZĄTANIA POKOJU PO WYJEŹDZIE GOŚCIA

1. Zapukać 3 razy, wejść do pokoju, drzwi zostawić uchylone z wywieszką „maid in room”.

2. Odsłonić rolety, żaluzje, firany i otworzyć okno.

3. Sprawdzić czy gość nie pozostawił swoich rzeczy.

4. Sprawdzić wyposażenie pokoju.

5. Sprawdzić stan techniczny pokoju i zgłosić usterki /jeśli są/.

6. Opróżnić popielniczki i kosz na śmieci.

7. Zebrać naczynia i wystawić tace na zewnątrz pokoju.

8. Posłać łóżko /zdjąć brudną bieliznę i umieścić w worku na brudną bieliznę, wygładzić

ochraniacz na materac, położyć prześcieradło i podwinąć je na kantach, powlec kołdrę,

poduszkę i podgłówek, nakryć łóżko narzutą/.

9. Odkurzyć meble, lampy, obrazy itp.

10. Uzupełnić przybory dla gościa /materiały inf., igielnik, czyścik, woda, szklanki itp./ oraz

sprawdzić i uzupełnić minibar.

11. Umyć lub odkurzyć podłogę.

12. Zamknąć okno, ułożyć firany, żaluzje, rolety, ustawić klimatyzację.

13. Zgłosić pokój jako gotowy kierownikowi piętra.

Czerwony podręcznik str.119-120

PROCEDURA SPRZĄTANIA W.H.S. PO WYJEŹDZIE GOŚCIA

1. Pozbierać brudne ręczniki.

2. Opróżnić kosz na śmieci.

3. Włożyć środek czyszczący do muszli klozetowej /dezynfekcja/.

4. Wyczyścić glazurę, wannę, kabinę prysznicową, umywalkę i bidet w środku i na zewnątrz.

5. Odkurzyć na sucho punkty oświetleniowe.

6. Wyczyścić i wypolerować lustro i części metalowe.

7. Wyczyścić półkę na przybory toaletowe.

8. Wyczyścić ubikację w środku i na zewnątrz.

9. Wyłożyć czyste ręczniki.

10. Uzupełnić przybory toaletowe /galanteria łazienkowa – papier toaletowy, kubek, szampon,

mydełko, torbę higieniczną i in./.

11. Umyć podłogę.

Czerwony podręcznik str. 126

W zeszycie przedmiotowym wykonajcie notatkę dot. powyższych procedur.

W ramach utrwalenia sobie wiedzy uzupełnijcie ćwiczenia czerwone na str. 58 -59 ćw.2 i 3 ćw.5 str.60 oraz ćw.7 str. 62. ( jeśli któreś ćw. Macie zrobione powtarzajcie sobie procedury znajdujące się w podręczniku i poniższych prezentacjach)

Prezentacja

Zdjęcia ćw. Wyślijcie na poniższe adresy @ lub Messenger

Jolanta Jyż – jolanta.jyz@interia.pl

Beata Rokita – Wronowska – beatarokitawronowska@wp.pl

Related posts

Skip to content