Branżowa Szkoła I Stopnia klasa 1b – Prace pomocnicze w otoczeniu obiektu hotelarskiego
Temat: Ochrona środowiska w hotelu – odpady organiczne.
Zapoznaj się z materiałami i wykonaj notatkę do zeszytu:
Hotel jest dla środowiska naturalnego dużym obciążeniem. Wiąże się to ze sporym skoncentrowaniem i rotacją ludzi, środków transportu oraz dużym zużyciem wody i energii elektrycznej. Obiekty noclegowe produkują ogromną ilość odpadów i opakowań oraz charakteryzują się znacznym zrzutem ścieków.
Odpady są to materiały i substancje stałe oraz ciekłe (z wyjątkiem ścieków), powstające wskutek działalności człowieka.
Podział odpadów
W zależności od źródła powstania odpady dzielimy na: komunalne, opakowaniowe, poprodukcyjne, medyczne i weterynaryjne a także odpady z rolnictwa, sadownictwa i leśnictwa.
Biorąc pod uwagę stopień uciążliwości oraz zagrożenie dla zdrowia i środowiska wyróżniamy ponadto odpady niebezpieczne.
Ze względu na właściwości odpadów, a głównie udział frakcji organicznej, dzieli się je na:
- mineralne – zawierające znikomą ilość (do 1%) substancji organicznej,
- organiczno-mineralne – zawierające 5-50% substancji organicznej
- organiczne – w których udział substancji organicznej wynosi więcej niż 50%
Odpady organiczne to między innymi bioodpady – zobacz co można z nich zrobić
wykonaj notatkę do zeszytu
w razie pytań jestem do Waszej dyspozycji – beatarokitawronowska@wp.pl – kl. 1b BSI