Branżowa Szkoła I stopnia klasa 2 – Technologia prac w obiektach hotelarskich
Temat 1:Wypełnianie dokumentów (kontrolka minibaru)
Zapoznaj się z materiałami i wykonaj zadanie:
Minibar (ang. mini-bar) to niewielki barek znajdujący się w pokojach hotelowych. Najczęściej ma postać szafki, w której znajduje się mała lodówka, szklanki, kieliszki i półka z przekąskami. Dodatkowo minibar może być wyposażony w zestaw do parzenia kawy i herbaty (czajnik, zaparzacz lub ekspres). Bardziej rozbudowane minibary oferują także shaker do przygotowania drinków czy pojemnik na lód (który zwykle można otrzymać w automatach zlokalizowanych na poszczególnych piętrach hotelu).
Ceny w minibarze
Ceny produktów w minibarze są zwykle kilkukrotnie wyższe niż w sklepach, ponieważ klient płaci za łatwy dostęp do schłodzonych produktów.
Rachunek za korzystanie z minibaru
Służba pięter zwykle codziennie uzupełnia minibar, zapisując, co zostało kupione. Nowoczesne minibary wyposażone są w elektroniczne czujniki, które rejestrują wyjęcie produktu, a system dolicza cenę do rachunku, który gość reguluje podczas wykwaterowania. Opłata nie jest doliczana do rachunku, jeśli produkt wróci na swoje miejsce w ustalonym czasie (np. 45 sekund).
Zestaw do parzenia kawy i herbaty
ZADANIE DO WYKONANIA – WYPEŁNIJ KONTROLKĘ MINIBARU
Efekty pracy wyślij na @ olamar@interia.eu lub Messenger.
Temat 2: Plan działania – związany ze sprzątaniem pokoju i łazienki po wyjeździe gościa
Przypomnij sobie procedury sprzątania pokoju i łazienki po wyjeździe gościa (czerwony podręcznik strona 119-120 oraz 126 )i wykonaj plan działania, który znajdziesz w czerwonych ćwiczeniach na stronie 64. Efekty pracy wyślij na @ olamar@interia.eu lub Messenger.
Pamiętajcie, że przez cały czas trwania zajęć jestem do WASZEJ dyspozycji. Zachęcam do kontaktu. Pozdrawiam A. Kot