Klasa 2 BSI

Branżowa Szkoła I stopnia klasa 2 – Technologia prac w obiektach hotelarskich

Temat 1:Wypełnianie dokumentów (kontrolka minibaru)

Zapoznaj się z materiałami i wykonaj zadanie:

Minibar (ang. mini-bar) to niewielki barek znajdujący się w pokojach hotelowych. Najczęściej ma postać szafki, w której znajduje się mała lodówka, szklanki, kieliszki i półka z przekąskami. Dodatkowo minibar może być wyposażony w zestaw do parzenia kawy i herbaty (czajnik, zaparzacz lub ekspres). Bardziej rozbudowane minibary oferują także shaker do przygotowania drinków czy pojemnik na lód (który zwykle można otrzymać w automatach zlokalizowanych na poszczególnych piętrach hotelu).

Ceny w minibarze

Ceny produktów w minibarze są zwykle kilkukrotnie wyższe niż w sklepach, ponieważ klient płaci za łatwy dostęp do schłodzonych produktów.

Rachunek za korzystanie z minibaru

Służba pięter zwykle codziennie uzupełnia minibar, zapisując, co zostało kupione. Nowoczesne minibary wyposażone są w elektroniczne czujniki, które rejestrują wyjęcie produktu, a system dolicza cenę do rachunku, który gość reguluje podczas wykwaterowania. Opłata nie jest doliczana do rachunku, jeśli produkt wróci na swoje miejsce w ustalonym czasie (np. 45 sekund).

Zestaw do parzenia kawy i herbaty

ZADANIE DO WYKONANIA – WYPEŁNIJ KONTROLKĘ MINIBARU

Efekty pracy wyślij na @ olamar@interia.eu lub Messenger.

Temat 2: Plan działania – związany ze sprzątaniem pokoju i łazienki po wyjeździe gościa

Przypomnij sobie procedury sprzątania pokoju i łazienki po wyjeździe gościa (czerwony podręcznik strona 119-120 oraz 126 )i wykonaj plan działania, który znajdziesz w czerwonych ćwiczeniach na stronie 64. Efekty pracy wyślij na @ olamar@interia.eu lub Messenger.

Pamiętajcie, że przez cały czas trwania zajęć jestem do WASZEJ dyspozycji. Zachęcam do kontaktu. Pozdrawiam A. Kot

Related posts

Leave a Comment

Skip to content