Branżowa Szkoła I stopnia klasa 2 – Technologia prac w obiektach hotelarskich
Temat 1: Karta sprawdzenia pokoju (karta kontrolna)
Zapoznaj się z materiałami i wykonaj notatkę do zeszytu przedmiotowego:
Poniżej możecie zobaczyć przykładową kartę sprawdzenia pokoju. Proszę przeczytajcie jaki zakres czynności pokojowej podlega kontroli przez inspektora pięter.
Temat 2: Bardzo ważny gość –VIP. . Przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa VIP.
Zapoznaj się z materiałami i wykonaj notatkę do zeszytu przedmiotowego:
VIP – VERY IMPORTANT PERSON czyli BARDZO WAŻNA OSOBA. Status gościa VIP nadaje dyrektor hotelu lub pracownik przez niego upoważniony. Cała procedura obsługi gościa VIP polega na ich dowartościowaniu. Zazwyczaj za gości VIP uważa się:
- przywódców państw lub osoby piastujące wysokie stanowiska państwowe;
- znanych naukowców, artystów, dziennikarzy;
- gości zaproszonych przez dyrektora lub właściciela hotelu;
- stałych gości.
Przyjęcie gościa VIP w hotelu – zobacz film:
Temat 3: Wyposażenie jednostki mieszkalnej przeznaczonej dla gościa VIP. Przygotowanie węzła higieniczno – sanitarnego dla ważnego gościa.
Zapoznaj się z materiałami i wykonaj notatkę do zeszytu przedmiotowego:
Wstawka może składać się również z bukietu kwiatów, butelki wina lub szampana. Może również przybrać postać słodkiego upominku lub deski serów czy wędlin.
Wykonaj zadanie do zeszytu
ZADANIE:
Przeczytaj poniższe zamówienie na usługi hotelarskie i na podstawie znalezionych w nim informacji wypisz zlecenie realizacji wstawki dla gościa VIP. Gość mieszkał w pokoju 303.
Jako osobę zlecającą wpisz dyrektora hotelu Jana Kowalskiego
Bardzo proszę o podzielenie się efektami pracy olamar@interia.eu lub Messenger.
Jestem do Waszej dyspozycji J POZDRAWIAM