Szkoła podstawowa klasa 7 – Biologia
Temat: Higiena i choroby układu pokarmowego.
Proszę do zeszytu przepisać temat lekcji, zapoznać się z jej treścią (nie przepisywać) i wykonać w zeszycie zadanie. Dziękuję.
Dieta każdego człowieka powinna być dostosowana do jego potrzeb. Zależą one między innymi od: wieku, płci, stanu zdrowia, rodzaju wykonywanej pracy i pory roku.
Zasady zdrowego odżywiania według nowoczesnej dietetyki:
- Odżywiaj się regularnie.
Regularność posiłków powoduje dostarczenie odpowiedniej ilości energii w ciągu dnia, wpływa pozytywnie na samopoczucie, koncentrację oraz utrzymanie odpowiedniej masy ciała. Najlepiej jadać między 3 a 5 posiłków dziennie.
- Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone.
Im wyższy stopień przetworzenia żywności, tym gorzej dla zdrowia. Wszelka żywność w proszku, fast food, dania gotowe i produkty z długą listą składników nie powinny pojawiać się w zdrowej diecie.
- Jedz warzywa.
Warzywa są źródłem witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i błonnika. Warzywa to najzdrowsza grupa produktów spożywczych.
- Jedz owoce.
Owoce są źródłem witamin i błonnika.
- Jedz mniej cukrów, a więcej tłuszczy.
Tłuszcze dostarczają dwa razy więcej energii niż cukry.
- Nie pij słodkich napojów.
Do picia powinna służyć woda i ziołowe herbaty. Słodzone napoje to ogromna dawka cukru i chemicznych dodatków.
- Czytaj etykiety kupowanych produktów spożywczych.
Szczególna uwagę powinniśmy zwracać na obecność w produktach dodatków opisanych literą E oraz liczbą. Są to zwykle konserwanty i substancje zagęszczające.
Stosując poniższe zasady higieny żywienia, człowiek może uniknąć wielu chorób układu pokarmowego;
- Myj ręce.
- Utrzymuj w czystości narzędzia kuchenne.
- Myj warzywa, owoce i jajka.
- Trzymaj żywność w lodówce lub zamrażalce.
- Nie zamrażaj ponownie rozmrożonych produktów.
- Nie spożywaj produktów po upływie ich terminu ważności.
- Jedz mięso przebadane przez weterynarza.
Nieprawidłowe odżywianie się i zaniedbywanie zasad higieny może prowadzić do niebezpiecznych chorób.
Choroby układu pokarmowego:
– zatrucia (wywołane przez bakterie, metale ciężkie, substancje chemiczne),
– próchnica zębów,
– choroby pasożytnicze wywołane przez tasiemce, glistę ludzką, włosień kręty i owsiki ludzkie,
– choroby wirusowe np. wirusowe zapalnie wątroby
– rak jelit.
Dostarczanie organizmowi zbyt dużej lub małej ilości składników pokarmowych może prowadzić do zaburzeń odżywiania. Najczęściej występujące zaburzenia odżywiania to:
– nadwaga
– otyłość
– niedowaga
– anoreksja
– bulimia.
Osoby chore na anoreksję, czyli tzw. jadłowstręt psychiczny, uważają, że ich masa ciała jest za duża, dlatego jedzą znacznie mniej, niż powinny. Prowadzi to do osłabienia i odwodnienia, a czasem nawet do śmierci. Bulimia objawia się napadami żarłoczności, po których chory głodzi się lub wywołuje wymioty. Prowadzi to do wyniszczenia organizmu.
Zadanie do zeszytu.
Wybierz i podkreśl, tą odpowiedź, która wskazuje na większe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe ze względu na wymienione kryteria.
Płeć: męska czy żeńska
Wiek: młodzież czy ludzie starsi
Rodzaj wykonywanej pracy: praca umysłowa czy praca fizyczna
Pora roku: zima czy lato
Klimat: cieplejszy czy zimniejszy.