Klasa 6a-7-8

Szkoła podstawowa klasa 7 – Biologia

Temat: Higiena i choroby układu pokarmowego.

Proszę do zeszytu przepisać temat lekcji, zapoznać się z jej treścią (nie przepisywać) i wykonać w zeszycie zadanie. Dziękuję.

Dieta każdego człowieka powinna być dostosowana do jego potrzeb. Zależą one między innymi od: wieku, płci, stanu zdrowia, rodzaju wykonywanej pracy i pory roku.

Zasady zdrowego odżywiania według nowoczesnej dietetyki:

  1. Odżywiaj się regularnie.

Regularność posiłków powoduje dostarczenie odpowiedniej ilości energii w ciągu dnia, wpływa pozytywnie na samopoczucie, koncentrację oraz utrzymanie odpowiedniej masy ciała. Najlepiej jadać między 3 a 5 posiłków dziennie.

  • Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone.

Im wyższy stopień przetworzenia żywności, tym gorzej dla zdrowia. Wszelka żywność w proszku, fast food, dania gotowe i produkty z długą listą składników nie powinny pojawiać się w zdrowej diecie.

  • Jedz warzywa.

Warzywa są źródłem witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i błonnika. Warzywa to najzdrowsza grupa produktów spożywczych.

  • Jedz owoce.

Owoce są źródłem witamin i błonnika.

  • Jedz mniej cukrów, a więcej tłuszczy.

Tłuszcze dostarczają dwa razy więcej energii niż cukry.

  • Nie pij słodkich napojów.

Do picia powinna służyć woda i ziołowe herbaty. Słodzone napoje to ogromna dawka cukru i chemicznych dodatków.

  • Czytaj etykiety kupowanych produktów spożywczych.

Szczególna uwagę powinniśmy zwracać na obecność w produktach dodatków opisanych literą E oraz liczbą. Są to zwykle konserwanty i substancje zagęszczające.

Stosując poniższe zasady higieny żywienia, człowiek może uniknąć wielu chorób układu pokarmowego;

  1. Myj ręce.
  2. Utrzymuj w czystości narzędzia kuchenne.
  3. Myj warzywa, owoce i jajka.
  4. Trzymaj żywność w lodówce lub zamrażalce.
  5. Nie zamrażaj ponownie rozmrożonych produktów.
  6. Nie spożywaj produktów po upływie ich terminu ważności.
  7. Jedz mięso przebadane przez weterynarza.

Nieprawidłowe odżywianie się i zaniedbywanie zasad higieny może prowadzić do niebezpiecznych chorób.

Choroby układu pokarmowego:

– zatrucia (wywołane przez bakterie, metale ciężkie, substancje chemiczne),

– próchnica zębów,

– choroby pasożytnicze wywołane przez tasiemce, glistę ludzką, włosień kręty i owsiki ludzkie,

– choroby wirusowe np. wirusowe zapalnie wątroby

– rak jelit.

Dostarczanie organizmowi zbyt dużej lub małej ilości składników pokarmowych może prowadzić do zaburzeń odżywiania. Najczęściej występujące zaburzenia odżywiania to:

– nadwaga

– otyłość

– niedowaga

– anoreksja

– bulimia.

Osoby chore na anoreksję, czyli tzw. jadłowstręt psychiczny, uważają, że ich masa ciała jest za duża, dlatego jedzą znacznie mniej, niż powinny. Prowadzi to do osłabienia i odwodnienia, a czasem nawet do śmierci. Bulimia objawia się napadami żarłoczności, po których chory głodzi się lub wywołuje wymioty. Prowadzi to do wyniszczenia organizmu.

Zadanie do zeszytu.

Wybierz i podkreśl, tą odpowiedź, która wskazuje na większe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe ze względu na wymienione kryteria.

Płeć: męska czy żeńska

Wiek: młodzież czy ludzie starsi

Rodzaj wykonywanej pracy: praca umysłowa czy praca fizyczna

Pora roku: zima czy lato

Klimat: cieplejszy czy zimniejszy.

Related posts

Leave a Comment

Skip to content